Skip to content

Angst doet je groeien! Really!?!

Angsten en onzekerheden. Wees gerust, iedere ondernemer (en niet-ondernemer) kent ze. Ik ook. Of je nu net begint met ondernemen, je graag naar the next level wil, of het moment dat je enorm succesvol bent en je vreest dat je het niet meer gaat aankunnen. Ik ben er zeker van dat dit ook voor jou herkenbaar is. Of je nu een starter bent, een scale-up, een solopreneur of ondernemer binnen een KMO.

Ieder van ons komt wel eens voor angst te staan. Denk maar aan de popsterren op hun podium of keynote speaker die voor een overvolle zaal van 2000 personen staat te spreken. Durf je angst te voelen, te benoemen en stap er dwars doorheen.

Als je echter gaat wachten "tot het goed of comfortabel voelt", blijf je nog jaren waar je bent. Spanning voelen is niet prettig. Loop er niet van weg. Kijk ernaar en omarm het.

 

Waar komt jouw angst vandaan?

Angst is een beschermingsmechanisme. In de oertijd zorgde angst ervoor dat we konden vechten, vluchten of bevriezen. Op zo'n moment gieren de stresshormonen door je lijf.
De oertijd is al lang voorbij en toch worden we angstig bij dingen die niet vertrouwd zijn of oncomfortabel aanvoelen.

angst

Zal ik die presentatie wel goed doen? Haal ik die offerte binnen? Ben ik wel goed genoeg? Wie ben ik om deze expertise te delen? Wat als ik niet aan de verwachtingen van mijn klant kan voldoen?
Alles wat onze natuurlijke reactie doet, is ons waarschuwen voor mogelijk gevaar omdat we buiten onze comfortzone gaan. En dat is goed want angst doet ons groeien. Angst mag ons echter niet verlammen.

Als je wat dieper graaft, zit er onder de angst een belemmerende gedachte zoals: Ik ben bang om te falen. Bang om fouten te maken. Angst om afgewezen te worden. Bang dat ik niet goed genoeg ben. Zelfs angst voor succes.

De meest voorkomende angsten zijn: 

  • De angst dat je niet voldoet
  • De angst voor het oordelen en de meningen van anderen
  • De angst dat niemand van je houdt
  • De angst voor een faillisement

Binnen je comfortzone blijven handelen, is jezelf verstoppen voor alle uitdagingen, obstakels en hindernissen die het ondernemerschap met zich meebrengt. Als je als ondernemer je doel wil behalen, dan kom je angst tegen.

Als je toegeeft aan je angst, blokkeer je jezelf. En blijf je waar je bent. Er worden geen ondernemersstappen meer gezet. En dat is jammer voor al het potentieel dat je in je hebt.

 

Hoe kom je los van je angst?

Je hebt vertrouwen nodig, vertrouwen in jezelf en vertrouwen dat het je gaat lukken. En dat is iets dat je met de jaren opbouwt. Transformeer je angst naar vertrouwen.

 

# 1 Wees voorbereid 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je verkoopgesprekken of moeilijke meeting goed voor. Oefen je presentatie of lees je in over nieuwe materie. Hoe meer jij je voorbereidt, hoe meer jouw angst smelt.

  

# 2 Zelfzorg

Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je in je vel zit en hoe meer zelfvertrouwen hebt, hoe minder angst grip op je heeft. Beweeg, eet gezond en verzorg je. En vooral, neem op tijd rust om je batterijen op te laden.

 

# 3 Discipline is key

Zelfdiscipline is een spier die doorheen de jaren afzwakt. Als kind zijn we zo gretig, gedisciplineerd om nieuwe dingen te leren. We oefenen, vallen en staan keer op keer terug op. Denk groot en neem kleine stapjes dwars door je angst heen.

 

# 4 Supporters langs de zijlijn

Heb je een omgeving die je supportert om uit je comfortzone te komen? Alles alleen doen is niet makkelijk. In jouw ondernemerschap kom je heel wat dalen en obstakels tegen. Bovendien wijst onderzoek uit dat we als ondernemer zelden hulp vragen aan anderen om ons bij te staan en te helpen. Durf te vragen!

  

# 5 Investeer altijd in jezelf

Er zijn heel wat boeken over persoonlijke en zakelijke groei. Een boek lezen is één ding. Je leert niet voetballen door een boek te lezen. Omring je met mentoren, sparring partners en coaches die verder staan jij zelf. De grootste groei, creëer je door een langdurig traject zodat inzichten kunnen bezinken, sudderen en dat jij een stok achter de deur hebt.

Ontvang je graag PURE inspiratie? Laat dan snel je mailadres achter!