Skip to content

Over goede voornemens en het volhouden ervan

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.

De dagen zijn koud en regenachtig, de kerstverlichting hangt te stralen en het nieuwe jaar komt stilaan achter het hoekje piepen. Een nieuw jaar staat gelijk aan een frisse start. Je laat het oude jaar, met alle slechte gewoonten, achter je. Dit jaar ga je het anders doen!

Iedereen is verschillend en gaat bijgevolg anders om met goede voornemens. De ene schreeuwt zijn goede voornemens om klokslag 00.00u van de daken en is ze de volgende morgen alweer vergeten. De andere is al weken bezig met het voorbereiden van zijn voornemen door het maken van een plan dat tot in het kleinste detail gevolgd zal worden.  Hoe komt dat toch?


Iedereen is anders, iedereen is uniek: DISC

Ieder van ons laat ander gedrag zien en heeft een andere communicatiestijl. Wil je meer inzicht in de verschillende soorten gedrag krijgen? Dan biedt DISC de uitkomst. De letters DISC staan voor de gedrags- en communicatiestijlen Dynamisch, Inspirerend, Sociaal en Correct. We hebben allemaal een mix van deze gedragsstijlen in ons. Eén van de vier stijlen is vaak het sterkst ontwikkeld en het meest zichtbaar voor de buitenwereld.Kopie van DAls je de gedragsvoorkeur van anderen kent,, snap je beter waarom de ander doet zoals hij doet en communiceert zoals hij communiceert. Na de nodige oefening kan je daarop inspelen en zal de onderlinge relatie een stuk sterker zijn. 


Goede voornemens?

En zo vergaat het ook de goede voornemens. Hoe gaat iedere gedragsstijl om met goede voornemens en wat is ervoor nodig om ze vol te houden? We zetten het voor jou op een rij! 

D-stijl: dynamisch

Ben je iemand die hoog scoort op de D-stijl, maak je niet specifiek bij de start van het nieuwe jaar goede voornemens. Als je besluit iets te doen, dan doe je het meteen en wacht je niet tot het nieuwe jaar begint. Jouw voornemens zijn ongetwijfeld erg ambitieus en uitdagen.

Als jij als D-stijl iets besloten hebt, dan ga je er volledig voor. je hebt een hoog tempo en je kan het best aarden bij uitdagende doelen. Maar als de resultaten op zich laten wachten of uitblijven,  zal je de motivatie verliezen. De uitdaging is dan om de focus te houden bij lange termijn voornemens.

Hou blijvend voor ogen wat het je oplevert als het goede voornemen behaald is.
 

I-stijl: inspirerend

2-2

Binnen no-time heb je de I-stijl enorm veel verschillende en soms ook onrealistische voornemens bedacht. Want je wil heel veel en je bent steeds razendenthousiast. Je fantaseert er lustig op los hoe heerlijk het zou zijn als je al die geweldige voornemens behaald hebt.

Vol enthousiasme begint jij als I-stijl aan een aantal voornemens in het nieuwe jaar. Een aantal, want je wil veel, veel te veel. Daarom is het soms lastig om (alle) goede voornemens ook vol te houden. En als je niet snel genoeg resultaat ziet, dan wordt het nog lastiger om het voornemen vol te blijven houden. Het moet namelijk wel leuk blijven, en iets wat te veel inspanningen kost, is vaak niet meer leuk. 

Vier successen en beloon jezelf als je een goed voornemen behaald hebt.


S-stijl: sociaal

3-2Verandering is niet jouw sterkste kant, S-stijl. En laat goede voornemens nu net gaan over gedragsverandering. Jij als S-stijl zet veilige, zekere en niet al te ambitieuze doelen op jouw lijstje. Vooraf denk je goed na over hoe je jouw voornemen kan behalen.

Jij als S-stijl vindt het niet fijn om alles tegelijk te doen en daarom ga je ook één voor één je goede voornemens uitvoeren. Je zet kleine, bereikbare stapjes naar het doel toe. Het duurt misschien wat langer, maar de goede voornemens worden wel behaald, en hoe!

Doe het samen met anderen en help elkaar verder.


C-stijl: correct

4-3Jij als C-stijl denkt eerst heel goed na en verzamelt informatie over de mogelijke goede voornemens. Daarna maak je een goed doordacht, uitgewerkt en realistisch plan. Dit plan ga je evalueren en bijsturen. De grote valkuil is dat je te lang in de voorbereidingsfase blijft hangen, waardoor het niet tot het daadwerkelijk uitvoeren van de voornemens komt.

Als je eenmaal besloten hebt om voor het plan te gaan, dan hou je je er ook aan. Je hebt de discipline om elke dag aan je voornemens te werken en het uiteindelijk te behalen. Want afspraak is afspraak. Je volgt nauwkeurig het vooraf opgestelde plan en je houdt nauwgezet bij wat de vorderingen zijn.

Het volhouden is het probleem niet bij de C-stijl. Het zit hem puur in de voorbereidingsfase en daadwerkelijk de stap zetten om het te gaan doen.

 

Yes, we can!

Nu je weet hoe iedere gedragsstijl omgaat met goede voornemens, kun je hierop inspelen en ervoor zorgen dat het niet alleen bij goede voornemens blijft, maar dat je ze ook gaat omzetten in actie en dat je deze actie volhoudt, het hele jaar! Wij hebben tijd voor jou! 

Wil jij meer weten over DISC en hoe jij dit kan inzetten voor jezelf of je bedrijf in het nieuwe jaar? Wil je de communicatie binnen jouw team versterken? 
Neem dan snel contact met ons op en we nemen heel graag tijd om naar jouw wensen te luisteren! 

Ontvang je graag PURE inspiratie? Laat dan snel je mailadres achter!