Skip to content

Mijn concurrent heeft mijn werknemer weggekocht. En nu?

Het zijn bijzondere tijden, de arbeidsmarkt staat al een tijdje onder hoogspanning en er zijn meer vacatures dan kandidaten. In veel bedrijven zoeken ze collega's die ASAP kunnen opstarten en dan gebeurt het onvermijdelijke: je concurrent 'pikt' je collega in. Auwtsch. En nu?
frustratie | PUUR Ondernemen
Onlangs waren we 5 dagen in Spanje om een bedrijf te begeleiden in het ontwikkelen van een nieuw concept, aanvullend op de huidige business. 
Naast het maken van heel wat plannen, het uitdenken van een winnend concept, prijszetting en haalbaarheid onderzoeken, moeten uiteraard ook onze magen gevuld worden. 
 
Op onze vorige trip – tijdens het Master Future Plan – begin mei, ontmoetten we een ober. Niet zo maar een ober, wel een ober die indruk nagelaten had. 
Edson, Zuid-Afrikaan, heeft al heel wat van de wereld gezien, heeft ook al heel wat tegenslagen te verwerken gekregen, maar bovenal heeft hij heel concrete doelen die kaderen in zijn levensmissie. 
 
De nederige, maar enorm charismatische man stelt het beleven van persoonlijk geluk en persoonlijke ontwikkeling genieten als levensdoel. Zo leest hij boeken en heeft hij evenementen van Tony Robbins bijgewoond. En dit alles om de beste versie van zichzelf te worden. Een versie die blaakt van zelfvertrouwen en geniet van al wat hij onderneemt. 
 
Edson heeft maar liefst 2 jobs in de horeca die hij met veel passie en liefde combineert. Begin mei nodigde hij ons uit om een volgende keer een etentje te doen in het tweede, gloednieuwe, restaurant waar hij werkt. Het zou serieus de moeite zijn … 
Zo gezegd, zo gedaan. We trokken naar Estepona waar we gingen eten in het restaurant. Hoewel we genoten van een lekker etentje met een glaasje wijn, zagen we Edson die avond jammer genoeg niet. 
Naast dit restaurantje zat een andere zaak die ook enorm de moeite zou zijn. Dus 2 dagen later gingen we uit eten bij de buren. Na een lekker aperitiefje, dook niemand minder dan Edson op. Niet in het restaurant waar we hem verwacht hadden, wel bij de buren. 
 
Je maakt het maar mee, je beste medewerker die overgekocht wordt door je concurrent. En het gebeurt niet alleen in Spanje. Ook een van onze klanten maakte recent mee dat haar collega werd weggekocht door een goede zakenrelatie. Dat doet pijn en brengt een hoop administratie met zich mee. En je kan weer beginnen aan de zoektocht naar een nieuwe collega. Zucht. Hoe ga je daar nu mee om? 

Be the bigger person

Vloeken, wenen, roepen, het mag er allemaal zijn en je mag het allemaal doen. Niet waar je collega of andere collega's bij zijn. Dat komt later nog. Na de eerste emoties mag jij in je leiderschap stappen. Be the bigger person en handel het netjes af. Doe alles administratief correct en zorg voor een fijn afscheid van de collega. Ook al voel je je gekwetst of ben je nog boos, sluit het in schoonheid af. Je weet nooit of je collega na drie maanden toch terug aan de deur komt kloppen, of iemand uit zijn of haar netwerk kan doorverwijzen naar jou. 

Wees dankbaar voor wat er was

Niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. Wees dankbaar voor de tijd dat je je collega bij je hebt gehad. In die periode heeft hij of zij een belangrijke rol gespeeld in je bedrijf en dat is iets om dankbaar voor te zijn. Je mag zelfs dankbaar zijn voor het vertrek. Er is ruimte voor iets nieuw, voor interne verschuivingen en wie weet staat er wel een andere collega op die plots veel meer in zijn of haar mars heeft nu die ruimte er is. 

Ga niet paniek-aannemen

Je zit misschien tijdelijk even in de penarie met het vertrek van je collega. Toch willen we benadrukken dat je niet overhaast op zoek moet naar een vervanger. Neem je tijd voor een nieuwe aanwerving, neem je tijd om te bekijken wat voor type persoonlijkheid je nodig hebt, welke kennis en vaardigheden er nodig zijn ... 
 
Zie het als een uitnodiging om het volledige takenpakket van je bedrijf nog eens onder de loep te nemen en taken te herverdelen. Voor welke taken kan je misschien tijdelijk beroep doen op een freelancer? 

Hoe kan je vermijden dat je concurrent je collega wegkoopt? 

21 juliLaat ons eerlijk zijn, het helemaal vermijden kan je niet. Je kan er wel voor zorgen dat je team goed aan elkaar hangt, zich gesteund en ondersteund voelt, met plezier komt werken en dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Zodat, wanneer een concurrent je collega wil komen halen, de collega dit in alle openheid en eerlijkheid met jou kan delen. Dat er een gesprek geopend wordt waarin jullie beiden alles op tafel kunnen leggen. Dat is jouw verantwoordelijkheid als zaakvoerder. 
 
En dat is een grote en geen gemakkelijke verantwoordelijkheid. Die vraagt een hele nieuwe skillset en het innemen van nieuwe rol voor jou als zaakvoerder: die van teamleader.
 
En welke eigenschap hebben alle goede teamleaders met elkaar gemeen? Het zijn geweldige communicators. Ze passen zich moeiteloos aan aan de denkvoorkeur van hun gesprekspartner, weten hun boodschap op een inspirerende en motiverende manier te brengen en zorgen dat de boodschap ook begrepen wordt door de ontvanger.
 
Is dat momenteel nog een minder goed ontwikkelde eigenschap van jou? Geen nood, onze training Winnende Communicatie maakt van jou de sterke communicator die jouw bedrijf en team nodig heeft. Ontdek alles over de training hier.

Ontvang je graag PURE inspiratie? Laat dan snel je mailadres achter!